60 mensen gered in Hoek van Holland

Gepubliceerd op 29 september 2016

Het strandseizoen is definitief achter de rug. Van mei tot en met augustus waren de strandwachtenposten bij mooi weer bemenst om te waken over de veiligheid van de badgasten.

De strandwachten van Hoek van Holland keken afgelopen week terug op het seizoen en maakten de balans op.

Druk seizoen

Deze zomer werden in Hoek van Holland 60 mensen door de strandwachten uit het water gehaald. “24 mensen konden niet meer op eigen kracht terug op het strand komen,” vertelt Michael Osseweijer, strandwacht op de Hoekse post. “Die hebben we met een waterscooter gered”. Ook werden 15 kitesurfers veilig teruggebracht naar het strand. Nog eens 21 mensen werden uit een mui gehaald, een geul in de zeebodem waar een sterke onderstroom staat. “Meestal was het uit voorzorg,” vervolgt Osseweijer, “maar in vijf gevallen ging het om een levensbedreigende situatie en kwamen we precies op tijd”.

De strandwachten van Hoek van Holland kijken terug op een druk seizoen. Niet alleen op het water werden mensen gered; ook op het strand zelf werd vaak hulp verleend. Zo werden ruim 200 kinderen met hun ouders herenigd als die even uit het zicht waren verdwenen. Nog vele malen vaker werd eerste hulp verleend. “Onze hulpverlening varieert van pleisters plakken en kwallenbeten verzorgen tot aan reanimeren als iemand plots onwel wordt,” licht Osseweijer toe. “Zeker op drukke dagen verlenen we erg veel EHBO. Dat is voor ons zo normaal, dat houden we niet eens bij.”