Actueel

De overgang van AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) naar de gloednieuwe organisatie Ambulance Rotterdam-Rijnmond (ARR), heeft zo’n vier jaar geduurd. Precies zoals directeur Arie Wijten het zich had voorgesteld. In zijn werkkamer loopt hij naar een flipover-vel aan de muur. Daarop staat een organigram met pijlen die alle richtingen uitwijzen en aan de onderkant een tijdbalk, waarop de jaartallen 2016 tot en met 2020 zijn te zien.

Sinds de eerste donderdag in het nieuwe jaar zijn we begonnen met het vaccineren van onze mensen in de frontlinie tegen het corona-virus. Het enthousiasme om een vaccinatie te halen is groot.

Speciaal voor het vervoer van extreem vroeggeboren baby’s en ernstig zieke kinderen is er op 1 september 2020 een speciale kinderambulance in gebruik genomen door het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Gisteren hebben de collega’s onze eigen ontwikkelde ARR Kindermap uitgereikt aan de collega’s van RAV Zeeland. Wat begonnen is als een spontaan verbeteridee binnen onze eigen organisatie is uitgegroeid tot een serieus project, geven collega’s Gert-Jan en Thimo aan namens de werkgroep. De werkgroep van de Kindermap heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om een nieuwe versie uit te kunnen brengen. En niet zonder resultaat!

Het gaat niet goed met de corona-pandemie. We zitten weer in lockdown, hoe vervelend ook. Veel mensen hadden dat al voorspeld en ja, wij zijn als Nederlanders soms eigenwijs als het om ons gedrag gaat. Het probleem blijft bij de ziekenhuizen het grootst. Dat merken wij aan de wachttijden daar. Toch is het aantal corona-gerelateerde ritten lager dan voorheen. Er zit soms een onverklaarbare grilligheid in die cijfers.

Het goede nieuws is dat het aantal positief getesten in onze regio inmiddels afneemt. Ook binnen onze organisatie. Voor het eerst sinds lang waren er nul positief getesten. Een week of vier geleden waren dat er nog elf. We zijn op de goede weg, meer mensen kunnen aan het werk.

Het is nog altijd corona dat de klok slaat. Het aantal besmettingen in de tweede golf lijkt nu wel wat over het hoogtepunt heen, maar daarvan merken we in de praktijk eigenlijk nog weinig.

Op dit moment delen wij volop mee in de malaise van de covid-crisis. We hebben er knap last van. Opnieuw staan onze ambulances te wachten met patiënten totdat het ziekenhuis hen kan opnemen.

Onze kerntaak als Ambulance Rotterdam-Rijnmond is het leveren van tijdige en kwalitatief goede patiëntenzorg. Daar zijn allerlei protocollen, (branche)richtlijnen en kwaliteitskaders voor. Deze zijn allemaal opgesteld vanuit het professionele perspectief. Daarnaast hebben we natuurlijk ook het perspectief van de patiënt. Patiënten zijn immers ervaringsdeskundigen. Door patiënten actief te betrekken bij het ontwikkelen van beleid, kan de zorg nog beter worden afgestemd op de wensen en behoeften. Maar hoe betrek je patiënten op zo’n manier dat het toegevoegde waarde heeft?

We zitten door het corona-virus weer midden in een crisis. Dat maakt het voor onze mensen ingewikkeld. Aan de ene kant is er de werkdruk, die steeds groter wordt. Tegelijk neemt ook de mentale druk toe. Die combinatie maakt het werken allerminst eenvoudiger. Sterker nog: het leidt er soms toe dat we niet meer die zorg kunnen leveren die we willen leveren en die iedereen van ons verwacht. Dat legt een enorme druk op de collega’s van de meldkamer en in de ambulances.