Zoeken

De Rapid Responder als onderdeel van de reguliere ambulancezorg


De Rapid Responder draait al een tijdje mee in het wagenpark van AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) en is een volwaardig onderdeel van de reguliere ambulancezorg. De Rapid Responder is een klein ambulancevoertuig waarin de ambulanceverpleegkundige alleen rijdt. AZRR beschikt over acht Rapid Responder voertuigen. Naast deze voertuigen heeft AZRR ook twee motoren die als Rapid Responder fungeren. Het doel van de motoren is dat ze sneller ter plaatse kunnen zijn, doordat ze zich goed door de verkeersdrukte kunnen manoeuvreren.

Dezelfde materialen aan boord

Zowel de motoren als de kleine ambulancevoertuigen beschikken over bijna dezelfde materialen die je ook in een reguliere ambulance tegenkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hartmonitor, zuurstof, beademingsballon, infuusnaalden, medicijnen, kindermateriaal en verbandmateriaal. Het enige wat de Rapid Responder niet aan boord heeft zijn spalken voor gebroken armen en benen, nekkragen en een wervelplank/vacuümmatras. Deze spullen hebben geen meerwaarde voor de Rapid Responder. Zijn deze spullen wel nodig? Dan moet de patiënt naar het ziekenhuis vervoerd worden en komt een reguliere ambulance ter plaatse die deze spullen aan boord heeft.

De Rapid  Responder biedt precies dezelfde hulp als een reguliere ambulance. Het verschil zit hem in het zelfstandig werken van de verpleegkundige en een patiënt niet kunnen vervoeren naar het ziekenhuis. Moet een patiënt toch naar een ziekenhuis vervoerd worden? Dan komt ook de reguliere ambulance ter plaatse om de patiënt te vervoeren. De Rapid Responder wordt ook vaak ingezet voor het prikken van infuusnaalden in zorginstellingen of bij patiënten thuis voor euthanasie.

Inzet Rapid Responders

Door de weeks zijn er in de regio Rotterdam-Rijnmond vier Rapid Responders paraat. Deze zijn verdeeld over verschillende diensten. De diensten starten om 7.00 uur, 9.00 uur en twee om 13.00 uur.  In het weekeinde zijn er twee Rapid Responders paraat in de Rijnmond regio. Naast deze Rapid Responders staat er zeven dagen per week een voertuig van 9:00 uur tot 17:00 uur paraat op het eiland van Goeree Overflakkee.

Extra scholing

De ambulanceverpleegkundigen die op de Rapid Responders rijden werken deels op de reguliere ambulance en deels op de Rapid Responder. Naast de standaard opleidingen die iedere ambulanceverpleegkundige krijgt en volgt krijgen Rapid Responders nog extra scholingen. De ambulanceverpleegkundigen op de Rapid Responder krijgen een uitgebreide rijtraining voor het rijden met optische en geluidssignalen (spoed rijden),  slipcursussen en uitgebreide theoriedagen met betrekking tot de Wegenverkeerswet en de vrijstelling hiervoor.

Voertuignummering

Op alle ambulancevoertuigen staan nummers vermeld. Hieraan kan je zien wat voor soort ambulance het is. In onze Rotterdam-Rijnmond regio werken we met het nummer 17. Dit houdt in dat al onze voertuigen altijd beginnen met het nummer 17. Hierna volgen nog drie cijfers die laten zien welke wagen het is en wat voor een wagen het is. Zo beginnen de reguliere ambulances altijd met een 1 bijvoorbeeld 17-101, Rapid Responders met het cijfer 3 bijvoorbeeld, 17-343 en de zorgambulances (die ingezet worden voor besteld vervoer) met het cijfer 4 (17-405). De laatste twee cijfers zijn het nummer van de wagen. Dit zijn landelijke afspraken en worden in heel Nederland gebruikt. Aan het nummer op het voertuig kan elke meldkamer zien wat en welk soort ambulance er rijdt.

Nieuwe voertuigen

Het rapid responder voertuig wat hier op de foto te zien is zal binnenkort vervangen worden door nieuwe voertuigen. Zoals het er nu naar uitziet komen er in september van dit jaar vier nieuwe Rapid Responder voertuigen.

IMG_0839