Zoeken

Geen dag is hetzelfde op de zorgambulance

Gepubliceerd op 22 december 2016

Enkele maanden geleden hebben we een special gemaakt over de Rapid Responder om een kijkje te geven in de wereld van de ambulancezorg. Deze keer vertellen we graag meer over onze zorgambulances. Wat is de zorgambulance? En wat doen deze wagens en collega's precies? Joyce en Gerdien, twee collega's van de zorgambulance vertellen graag wat hun werk allemaal inhoudt.

De zorgambulance

Werken op de zorgambulance; een mooie baan in een prachtig vak vertellen Joyce en Gerdien, beide collega's op de zorgambulance. Je hebt geen idee wat de dag je gaat brengen. Wie ga je ontmoeten? Waar ga je vandaag heen? En wat en wie ga je allemaal tegenkomen? Maar vooral welke verhalen ga je horen en zien op een werkdag. Dit maakt het werk op de zorgambulance zo ontzettend leuk, vertellen de collega's.

Zorgambulances bij gepland vervoer

Naast reguliere ambulances en rapid responders beschikt AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) over 9 zorgambulances. Zorgambulances zien er op het eerste gezicht hetzelfde uit als reguliere ambulances, maar als je goed kijkt zijn er wel degelijk verschillen. Ten eerste hebben zorgambulances een andere basisuitrusting aan boord en worden ze ingezet bij gepland vervoer (besteld vervoer) van patiënten die op dat moment geen acute medische zorg nodig hebben. Het team van de zorgambulance bestaat uit een zorgambulancechauffeur en een zorgambulanceverpleegkundige. De zorgambulancechauffeur is onder andere verantwoordelijk voor het veilig en efficiënt vervoer van patiënten, familie en collega's. De zorgambulanceverpleegkundige is verantwoordelijk voor de medische zorg zodat deze onderweg gecontinueerd wordt en bewaakt blijft. De collega’s van de zorgambulance zijn opgeleid om als zorgambulancechauffeur te werken en als zorgambulanceverpleegkundige. Dit houdt in dat je de ene keer als zorgambulancechauffeur werkt en de andere keer als zorgambulanceverpleegkundige. Een echte combi baan dus!

Hoe werken zorgambulance ritten?

Via de Meldkamer AmbulanceZorg (MKA) krijgen de collega’s van de zorgambulance een melding. Net zoals in alle andere ambulances zit in de zorgambulances een scherm waarop de rit binnenkomt. Hier staat de haal- en brenglocatie en het medische kladblok (met informatie van de patiënt, bijvoorbeeld naam, geboortedatum, geslacht, wat er aan de hand is en de reden van de rit). Dit is een beveiligd systeem, zodat deze gevoelige informatie niet bij derden terecht kan komen. Na het uitlezen van de rit gaan de collega’s van de zorgambulance op pad. De reden van de ritten lopen erg uiteen. Patiënten brengen naar de polikliniek voor een onderzoek, een patiënt die overgeplaatst moet worden naar een ander ziekenhuis, patiënten die voor bestraling naar het ziekenhuis moeten of patiënten die naar huis of hospice gebracht worden waar ze heen gaan voor hun laatste momenten. Deze ritten horen allemaal bij ons werk, vertelt Joyce. Alle patiënten die wij in onze zorgambulance vervoeren zijn vaak immobiel, erg ziek of zwak. Deze patiënten moeten overgeschoven worden op de brancard, vier hoog achter naar beneden getild worden met het tilstoeltje of uit huis gehaald worden met behulp van een hoogwerker van de brandweer. Onze belangrijkste taak is om deze patiënten zo comfortabel en op een verantwoorde manier van de ene plek naar de andere plek te vervoeren.

Zorg met een lach en een traan

De collega’s van de zorgambulance zijn opgeleid om comfortabel te rijden, bochten zo te nemen dat het voertuig recht blijft en zo min mogelijk remmen. Dit allemaal zodat de patiënt zo weinig mogelijk last heeft van de rit. Wij geven onze patiënten zorg op maat. Vaak is dat een luisterend oor, delen van verdriet, maar ook een grapje over en weer. Ook het laatste afscheid nemen hoort hierbij. De zorg die wij als zorgambulance geven is vaak intensief, de zorgambulance ritten voel je, geven de collega’s aan. Wat het werk zo mooi maakt is het persoonlijke contact wat je tijdens de rit hebt. Je mag voor een kort moment achter de voordeur meekijken. Vaak krijgen we schrijnende verhalen te horen. Het leed van het ziek zijn komt extra tot uitdrukking door er woorden aan te geven. Je hebt echt tijd voor de patiënt en dat voelen ze, waardoor ze vaak open, eerlijk en kwetsbaar willen en durven zijn. Een lach en een traan gaan hand in hand. Maar we hebben ook gezellige momenten waar we flink kunnen lachen, en dat is wat het werk zo mooi en afwisselend maakt.

Je bouwt een band op

Je krijgt schrijnende verhalen te horen over ernstig zieke patiënten, je brengt mensen van je eigen leeftijd naar een hospice en sommige patiënten zie je verschillende keren terug doordat ze voor bestraling gaan. Je bouwt daardoor een band met ze op. En soms raken casussen je zo dat je het niet direct van je af kan zetten. Dan is het belangrijk om het samen met je collega’s te bespreken of je zoekt iemand op waar je mee kan sparren. Daarnaast heeft AZRR het Team Collegiale Ondersteuning (TCO). Dit team kan door elke collega op elk moment worden benaderd om zo je ervaringen en gevoelens ook te kunnen delen met een collega. Deze collega’s zijn hier speciaal voor opgeleid om een luisterend oor te bieden en tips en tricks mee te geven om het allemaal een plek te kunnen geven.

Maar uiteindelijk draait het allemaal om één ding vertellen Joyce en Gerdien; behandel mensen zoals jezelf ook graag behandeld zou willen worden met net dat beetje extra aandacht, liefde en empathie! We boffen met deze geweldig mooie baan en ons prachtige vak waar je mensen ontmoet die onze zorg op dat moment nodig hebben!

Joyce en Gerdien bedankt dat jullie ons meenamen in de wereld van de zorgambulance. We wensen jullie en al jullie collega's heel veel werkplezier toe in jullie prachtige en dankbare vak van de zorgambulance.

Ons volgende special zal gaan over de reguliere ambulance. Er zullen dan ook weer filmpjes komen van spoedritten. Houd onze Facebookpagina dus in de gaten!