Zoeken

'Mensen zijn altijd blij met je hulp'

Gepubliceerd op 17 maart 2017

Ze zijn kleiner dan een 'echte' ambulance, hebben één man (of vrouw) aan boord en een heleboel apparatuur. Wat is er zo handig aan de rapid responder? Sebastiaan Bakker werkt ermee en kan het uitleggen.

Regio - De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond beschikt over vier nieuwe Hyundai Tucsons. Ze staan te glimmen in de ambulancepost in Barendrecht. Niet alleen AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) werkt met rapid responders. Ook de buurregio's werken met deze voertuigen.

Sebastiaan Bakker (34) werkt sinds 2009 als ambulanceverpleegkundige. Hij ziet het werk op de rapid responder naast zijn werk op de reguliere ambulance als een mooie aanvulling op zijn functie. "Het is hetzelfde vak, maar het is wel even anders denken en werken". Op de rapid responder doe je zelf de communicatie, het rijden en je staat er alleen. Op de ambulance heb je altijd een collega chauffeur mee waarmee je de zorg voor de patiënt samen doet. Dit maakt het werken op de rapid responder anders.

De meldkamer stuurt in principe het dichtstbijzijnde voertuig naar de plaats waar hulp nodig is. De rapid responder kan er vaak snel zijn, omdat deze altijd in het werkgebied aanwezig is.

Vanaf het moment dat de ambulance of de rapid responder ter plaatse is wordt de zorg verleend. Een rapid responder heeft bijna dezelfde materialen aan boord dan een ambulance. In veel gevallen kan iemand ter plaatse behandeld worden. Dan is de rapid responder voldoende." Indien ambulancevervoer naar een ziekenhuis gewenst is komt er alsnog een ambulance".

De rapid responder wordt ook ingezet als een huisarts vraagt om het maken van een hartfilmpje. Of bij het inbrengen van een infuus bij een patiënt. "Wij prikken elke dag, terwijl een huisarts bijna nooit iemand prikt met een infuusnaald."

Sebastiaan Bakker loopt naar één van de gele Hyundai Tucsons. Ze staan allemaal aan een stroomkabel. "Dat is voor het opladen van de accu en de apparatuur aan boord", legt hij uit. De auto is voorzien van een monitor, navigatieapparatuur en GPS. Een groot deel van de kofferruimte wordt ingenomen door gekleurde tassen. "De gele tas bevat alles voor volwassenen, zoals infuusnaalden en glucosemeter en intubatiemateriaal. De blauwe is de kindertas, met alles in kleine maten. De rode is de verbandtas."

"Mensen zijn altijd blij met je hulp, Je helpt immers een dierbare", ervaart Bakker. "En je krijgt ook snel hulp aangeboden, omdat ze zien dat je alleen bent." Heeft hij wel eens spijt gehad van zijn keuze voor de rapid responder? "Geen moment. Het is gewoon hartstikke leuk werk."

Tekst & foto: Arco van der Lee, Het Zuiden Ridderkerk