Zoeken

Proef met 360 graden camera’s

Gepubliceerd op 12 juni 2017

Ons artikel: "proef met 360 graden camera’s voor AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond" staat in het nieuwste V&VN Ambulancezorg magazine.

Als enige ambulancedienst in Nederland heeft AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) op haar drie nieuwste ambulances gekozen voor een nieuw voertuigveiligheidssysteem; de “BackEye 360.” De BackEye is een camerasysteem van de firma Brigade waarbij aan de voor- , zij- en achterkant van de ambulance vier camera’s zijn aangebracht. Elk van deze camera’s heeft een 187 graden zichthoek. Het systeem combineert het beeld van de vier camera’s tot één beeld, waarmee het aantal dode hoeken wordt gereduceerd tot nul. Het bewerkte beeld wordt vervolgens zichtbaar gemaakt op het CityGis routenavigatie display. Het voertuig is daarbij een animatie, de omgeving is real-time.

Drone-view overzicht

De inschakeling van het systeem is standaard gekoppeld aan de achteruitversnelling, maar kan desgewenst ook handmatig worden geactiveerd. Ook kan geswitcht worden tussen een afzonderlijk beeld van de camera aan de voor- , achter- en zijkant van het voertuig. Bij gebruik van het systeem wordt het camerabeeld in split screen getoond. De chauffeur ziet op één deel van het scherm zijn voertuig vanaf bovenaanzicht (drone-view). Op de andere helft wordt de ingeschakelde camera zichtbaar gemaakt. Hiermee levert het 360 graden camerasysteem een optimaal totaalzicht op en rondom het voertuig en de directe omgeving.

Veilig manoeuvreren

Vooral in het stedelijk gebied van Rotterdam met veel voetgangers, fietsverkeer, vaak smalle doorgangen en obstakels geeft het systeem de chauffeur de mogelijkheid om bij lage snelheden veilig te kunnen manoeuvreren. Naast de al aanwezige (achteruitkijk)spiegels biedt het systeem de chauffeur een extra hulpmiddel waarmee de kans op een aanrijding aanzienlijk wordt verminderd.

Proef van één jaar

Het Back-Eye 360 systeem wordt in het wegtransport al langer gebruikt. AZRR is de eerste ambulancedienst in Nederland die haar voertuigen heeft uitgerust met deze techniek.

Vooralsnog betreft het een proef en worden de ambulances een jaar lang gemonitord. Na dit jaar wordt bekeken of alle (nieuwe) ambulances voorzien worden van een dergelijk voertuigveiligheidssysteem.