Zoeken

De Telegraaf: steeds meer druk op aanrijtijden

Gepubliceerd op 20 juni 2017

Tekort ambulancepersoneel loopt op

door Maarten Ritman

BARENDRECHT - Door het tekort aan ambulancepersoneel komen de aanrijdtijden onder druk te staan in het Rijnmond gebied. Volgens Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) duurt het al onacceptabel lang voordat niet spoedeisende ritten kunnen worden gereden.

Het is een landelijk probleem, het tekort aan gekwalificeerd zorgpersoneel. Vooral gespecialiseerde mensen zijn moeizamer te vinden dan een speld in een hooiberg. Wie op de ambulance wil werken moet minimaal twee jaar werkervaring hebben op de spoedeisende hulp of de intensive care in het ziekenhuis om te kunnen solliciteren. Bij AZRR volgt dan een interne opleiding van zeven maanden.

Alleen is in de ziekenhuizen al een fors gebrek aan personeel. Zo heeft het Vlietland ziekenhuis in Schiedam de SEH in de avond en nacht gesloten, er zijn te weinig mensen. „En wij moeten onze mensen daarvandaan halen”, zegt Arie Wijten, directeur AZRR. „We vissen allemaal in dezelfde vijver.” Eind dit jaar heeft hij nog 35 nieuwe collega’s nodig. Er zijn al mensen in opleiding maar door natuurlijk verloop en vergrijzing blijft het gat gelijk. Terwijl het aantal ritten jaarlijks blijft stijgen, vorig jaar bijna vijfduizend meer op een totaal van 112.647.

„Een nachtsluiting zoals die van de SEH van het Vlietland levert ons ook meer ritten op”, legt Wijten uit. Met als gevolg dat zijn personeel een ’uitgeknepen citroen’ is. „Af en toe een extra dienst kan, maar niet structureel. We gaan zo onze mensen opbranden.” De gevolgen zijn zichtbaar, de aanrijdtijden van de spoedeisende hulp lopen op. De norm is vijftien minuten. Daar wordt ondergebleven, maar in sommige gevallen zal die grens niet gehaald worden. En misgaan komt in beeld waarschuwt Wijten. „Wij presteren wel maar vingers gaan al omhoog dat de situatie onhoudbaar wordt.” Ze zitten tegen ’de kritische ondergrens aan’ en een panklare oplossing als meer personeel is op korte termijn niet in zicht.

Voor het eerst in jaren zal het percentage gehaalde aanrijdtijden dalen. Wat betreft Wijten wordt de vijftien-minutennorm losgelaten en moet het weer om de zorg gaan. „Iedereen valt over die norm. Als het een keer misgaat hebben wij het gedaan. Maar niemand hoor je over de niet spoedeisende ritten, bijvoorbeeld als we je oma naar huis brengen na een opname. Het duurt wel tot vijf uur voordat ze wordt opgehaald. Onacceptabel, onverantwoord en het levert dilemma’s op bij onze mensen. Het personeel komt beschaamd binnen, maar we moeten ook als het rustig is auto’s vrij houden voor eventuele spoedzorg.”