Zoeken

Nu de regels aanscherpen om het coronavirus onder controle te houden.

Gepubliceerd op 29 september 2020

Omdat het gebied waar ik met vakantie was de dag van vertrek van geel naar oranje kleurde, heb ik veertien dagen volgens de regels thuis in quarantaine doorgebracht. Hoe vervelend ook, want je kunt veel doen met telefoneren en digitaal vergaderen, maar ik vind het fijn om mensen om me heen te hebben met wie ik informeel kan praten. Maar: regels zijn er om nageleefd te worden. Die noodzaak blijkt ook uit de cijfers die nu over de besmettingen met het coronavirus naar buiten komen. Die aantallen nemen zienderogen toe. Onrustbarend.

We merken het ook in onze eigen organisatie. Het aantal covid 19-gerelateerde ritten is alweer 10 procent van het totaal. Daarmee zitten we op het niveau van afgelopen mei, toen we het virus er net onder kregen. Erger nog: het aantal besmettingen bij onze mensen loopt ook op, nu ze meer in contact komen met besmette patiënten. Een van de vervelendste aspecten uit die begintijd was dat ons ambulancepersoneel familieleden moest thuislaten, terwijl ze wisten dat die hun geliefde waarschijnlijk niet meer levend zouden terugzien. Het is goed de gedragsregels aan te scherpen en de RIVM-richtlijnen weer beter na te leven. Naar mijn idee zitten we midden in het begin van de gevreesde tweede golf van het virus.

Het is goed dat ziekenhuizen meer inzicht in corona hebben en dat er minder mensen op de intensive care liggen. Toch zie je overal hoe moeilijk het is zich aan die strenge regels te houden. Natuurlijk, wie schudt er nog een hand tegenwoordig? Niemand. Maar afstand houden, goed handen wassen, in de elleboog niezen, dat soort dingen slijt makkelijk. Terwijl we dat echt moeten blijven doen. Daarmee maken we het moeilijk voor het virus en voor de gewone griep die er weer aan zit te komen. Ik ben er van overtuigd dat het halen van de griepprik helpt bij het buiten de deur houden van het coronavirus. Dus: haal die griepprik en doe dat gewoon.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Nee. Waar ik blij van word is bijvoorbeeld de nieuwe ambulancemotor die we in gebruik hebben genomen. Een prachtig ding, van alle gemakken voorzien. Zelfs een mechanische thoraxcompressor, een omvangrijk apparaat, heeft er een plaats op gekregen. Daarnaast zie ik uit naar de introductie, binnenkort, van ons nieuwe logo, onze nieuwe huisstijl en onze nieuwe naam. Van AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond worden we Ambulance Rotterdam-Rijnmond. Op het oog een miniem verschil, maar symbool voor de veranderingen die de afgelopen tijd bij ons zijn doorgevoerd.

Arie Wijten

directeur Ambulance Rotterdam-Rijnmond


CoronaCrisisAZRR-ROC-05