Zoeken

Nieuwjaarstoespraak algemeen directeur VRR Arjen Littooij

Gepubliceerd op 6 januari 2020

Op 6 januari 2020 hield algemeen directeur Arjen Littooij van de Veiligheidsregio zijn traditionele nieuwjaarstoespraak op de kazerne Frobenstraat in Rotterdam. Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond en Veiligheidsregio zijn sinds 1 oktober 2019 samen.

Arjen Littooij bedankte alle collega's die tijdens de feestdagen hebben gewerkt. "Dank voor de bijdrage die jullie leverden aan de veiligheid in onze regio! Tijdens de jaarwisseling hebben we alle beschikbare mensen en middelen ingezet om de jaarwisseling feestelijk te laten verlopen. Het was weer een hell-of-a-job."

VUURWERK

De algemeen directeur sprak onder andere over de discussie die hij heeft gevoerd over een 'andere' nieuwjaarsviering. "Een veilige jaarwisseling met georganiseerde vuurwerkshows. Een oud&nieuw-viering zonder consumentenvuurwerk wordt steeds meer bespreekbaar. De professionele vuurwerkshows in Rotterdam zijn een mooie eerste stap. Ik weet dat er ook mensen zijn die er anders over denken en een traditie in stand willen houden. Maar ik wil juist mee helpen aan een nieuwe traditie: met in de ene hand een oliebol en in de andere een glas champagne, je geliefde met drie zoenen het beste wensen en veilig met elkaar het nieuwe jaar begroeten.

Opnieuw stel ik de vraag: wanneer gaan we échte afspraken maken voor een écht veilige jaarwisseling? Het is niet meer uit te leggen dat we al onze mensen en al ons materieel inzetten om vervolgens in onze regio in een paar uur tijd 709 branden te blussen, 170 keer een ambulance te moeten inzetten, de meldkamer meer dan 1000 meldingen binnenkrijgt, het oogziekenhuis over een horrornacht spreekt, een vader en zijn zoon van 4 in Arnhem om het leven komen, het geweld -ook tegen hulpverleners- weer is toegenomen, door het hele land honderden auto’s in vlammen opgaan, de spoedeisende hulp in ziekenhuizen overuren draait en kinderen van 3 jaar in het brandwondencentrum worden binnengebracht. Is deze traditie ons dit allemaal waard?

Opnieuw concludeer ik: Maak van deze traditie geen tragedie. Dit moeten we echt niet meer willen. Aan de politiek vraag ik: hoeveel incidenten hebben we nog nodig om tot het besef te komen dat deze vuurwerktraditie zo niet langer kan? Ik kan niet anders dan zeggen: Stop deze waanzin!

AMBULANCE

Sinds 1 oktober 2019 zijn de Veiligheidsregio en Ambulancezorg samen. Daarover lees je hier meer. Littooij: "Met de terugtrekking van de BIOS-groep realiseerden we één ambulancedienst in Rotterdam-Rijnmond, de AZRR. Deze letters staan ook voor Ambitie, Zorgzaam, Rotterdams en Rekenen op elkaar. Begrippen waar we ons in 2020 op zullen richten.

Er is al veel gedaan om te komen tot één dienst, maar we zijn er nog niet. We hebben de secundaire arbeidsvoorwaarden voor alle medewerkers gelijkgetrokken. De voertuigen en gebouwen zijn van de juiste signing voorzien. Voor de zomer besluit het Bestuur van de VRR of we formeel van één organisatie kunnen spreken en dus ook de pensioenen gelijk zijn. We voeren daarom de komende maanden gesprekken met het bestuur, Raad van Toezicht, het ministerie, de zorgverzekeraars en natuurlijk met de medewerkers.

We zijn nog maar drie maanden samen en ik zie mooie resultaten: de patiënttevredenheid is groot, de medium-care ambulance een succes en we beschikken over de nieuwste generatie thoraxcompressiesystemen. We openen nieuwe ambulanceposten, rond de zomer komen de eerste ambulances van de in totaal 55 nieuwe voertuigen, een recordaantal collega’s is in opleiding en een nieuw regionaal opleidingscentrum is geopend. Samen met het Erasmus MC doen we onderzoek hoe we de kwaliteit van ambulancezorg op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten verder kunnen verbeteren. Met de gemeente Nissewaard zijn we in gesprek over een nieuwe opkomstlocatie op Voorne-Putten. En met de nieuwe arbeidsvoorwaarden wordt het voor heel veel verpleegkundigen ook financieel aantrekkelijk om de overstap naar de ambulancedienst te maken.

De kwaliteit van de ambulancezorg wordt vaak alleen afgemeten aan de aanrijtijden. Daar slaan we de plank volledig mee mis. Nederland heeft één van de best geoutilleerde ambulancediensten van Europa en met alle genomen maatregelen kan de AZRR zich als grootste ambulancedienst van Nederland meten met de besten van het land. Dus laat de kwaliteit leidend zijn en niet de aanrijtijd. Overigens ook de aanrijdtijden zijn met 3 % verbeterd.

We mogen kritisch kijken naar onze prestaties maar ik ben liever trots op al die medewerkers die samen staan voor onze ambulancedienst en ik zal dit in de media en politiek uitdragen."

De gehele toespraak kun je hier downloaden.