Zoeken

Arie Wijten: Wachttijden bij ziekenhuizen blijven een lastig probleem

Gepubliceerd op 16 november 2020

Het is nog altijd corona dat de klok slaat. Het aantal besmettingen in de tweede golf lijkt nu wel wat over het hoogtepunt heen, maar daarvan merken we in de praktijk eigenlijk nog weinig. De wachttijden bij de ziekenhuizen zijn nog steeds lang. Ik hoor zelfs van wachttijden van anderhalf uur. Dat is verschrikkelijk. Het vreet capaciteit. En, ik heb het al eerder gezegd, het is vervelend voor de bemanning van de ambulance, voor de patiënt die niet in het ziekenhuis terecht kan, maar ook voor de patiënt die elders ligt te wachten op een ambulance die maar niet komt. Voor ons is het nog steeds code oranje, ondanks de verbeterende cijfers. Het is echt een ketenprobleem. Wanneer het in het ziekenhuis spaak loopt wegens te weinig personeel of te weinig capaciteit, dan zetten de gevolgen zich in de gehele keten voort. Dat merken wij dus direct.

Ik heb het idee dat de tweede golf heftiger was dan de eerste. Sportwedstrijden zijn lang doorgegaan en pas onlangs stilgelegd, de scholen zijn open gebleven en mede daardoor was er meer verkeer dan tijdens de eerste golf. Uitgangspunt was nu dat de normale zorg niet mocht worden afgeschaald, zoals dat tijdens de eerste golf wel gebeurde. Dat heeft de druk op de ziekenhuizen enorm opgevoerd. En ook op ons. Hoe je het ook wendt of keert, wij kunnen nooit afschalen, moeten er altijd zijn, want bij ons is het altijd acute zorg. Dus: laten we elkaar zoveel mogelijk helpen om deze tijd goed door te komen.

Natuurlijk hebben we ook nu weer alles op alles moeten zetten om ons werk te kunnen blijven doen. We hebben een groot beroep gedaan op onze mensen. Bovendien hebben we de scholing moeten stopzetten. Het opleidingscentrum leren en ontwikkelen is nu twee weken dicht. Regionale bijscholing en nascholing kunnen daardoor niet doorgaan, hoe jammer dat ook is. Zodra het weer kan, zullen we de opleidingen weer openstellen. Tot die tijd kunnen we mensen die normaal gesproken dat onderwijs verzorgen sneller inzetten op de ambulances. Dat is extra capaciteit die vooral nu erg welkom is.

Door de laatste maatregelen en door afstand houden, mondkapjes dragen en dergelijke zien we het aantal positief getesten weer wat afnemen. Wij hebben als zorgverleners op de ambulances een voorbeeldfunctie, dus we houden ons hoe dan ook aan al die maatregelen. Laten we hopen dat die tendens van minder besmettingen zo blijft en doorzet. Want ik blijf hopen op een normale kerst en een jaarwisseling mét vuurwerkverbod. Een rustige jaarwisseling, dit keer zonder al die vuurwerkslachtoffers, daar teken ik voor.

Arie Wijten

Directeur Ambulance Rotterdam-Rijnmond